EP 12

Frica de eșec: victimizare sau oportunitate de învățare?

Frica de eșec te poate imobiliza și îndemna să renunți ușor. Dar nu uita, poți să alegi oricând să o vezi ca pe o super oportunitate de a învăța.
Ascultă podcastul și aici:
Ascultă podcastul pe iTunesAscultă podcastul pe Spotify

Rezumatul episodului

În acest episod vorbesc despre frica de eșec și toate celelalte simptome asociate ei: procrastinare, perfecționism, low self esteem. Sună scary, știu. Dar noroc că putem să avem o mentalitate flexibilă și să alegem să vedem din altă perspectivă toată treaba asta.

Putem transforma frica în ceva pozitiv. Chiar și în curaj.

Subiecte

  1. Frica de eșec provine din lucrurile pe care nu le cunoaștem. Învățăm și devenim mai curajoși.
  2. Procrastinarea, perfecționismul, stima de sine scăzută sunt toate simptome ale fricii.
  3. Tu alegi cum percepi eșecul. Poți să te victimizezi sau poți să o vezi ca pe o super oportunitate de a învăța și a deveni mai bun.

Idei principale

  1. Teama te poate imobiliza și cauzează facerea de…absolut nimic.
  2. Frica de eșec vine din ceea ce nu cunoaștem. Frica vine din ce nu știm. FRICA VINE DIN CE NU ȘTIM. Think about it. Învață și vei deveni curajos.
  3. Înconjoară-te de oameni care îți susțin eforturile și te împing înainte.
  4. Procrastinarea este un alt simptom al fricii. Dar iată un trick: odată ce conștientizezi că faci asta, ding-ding, sună alarma! Conștientizarea este primul pas înspre acțiune. Tot ce trebuie să faci este să te apuci și să lucrezi 15 minute fără întrerupere. După care o să vezi că te prinde o stare de flow.
  5. Un alt simptom poate fi chiar și perfecționismul. Îți pui atât de multe întrebări pesimiste, încât bibilești la lucrarea aia până capul tău se umflă ca un balon și explodează.
  6. Șiii…să nu uităm de stima de sine scăzută. Aici am să îl citez pe Henry Ford care a zis un mare adevăr: fie dacă tu crezi că poți, sau crezi că nu poți, ai dreptate în ambele cazuri. Bam!
  7. Doar de tine depinde cum vezi eșecul. Poți să te victimizezi și să faci o dramă totală din el, sau poți să îl vezi ca pe o incredibilă oportunitate de a învăța.
  8. Chiar dacă pare clișeic, stay positive! Contează mult să generezi gânduri pozitive atunci când îți este frică. De exemplu, atunci când trebuie să vorbesc în public în fața mai multor oameni și simt că mă acaprează emoțiile, încerc să transform starea asta în ceva pozitiv, spunânu-mi: ”Chill, dude, acestea sunt semnele entuziasmului.”

Cele mai ascultate