EP 20

Eșecul: O oportunitate de creștere personală

Am fost învățați de mici că nu e ok să greșim, dar cum altfel am putea să învățăm cu adevărat?
Ascultă podcastul și aici:
Ascultă podcastul pe iTunesAscultă podcastul pe Spotify

Rezumatul episodului

În acest episod povestesc cu Dalibor despre eșec și frica de a greși. Am fost învățați de mici că nu e ok să greșim, dar cum altfel am putea să învățăm cu adevărat? Greșelile ne pun în situația de a fi sinceri cu noi înșine în primul rând, de a învăța ce este asumarea, responsabilitatea și de a găsi noi soluții și alternative pentru problemele cu care ne confruntăm.

Nu știu cum ești tu, dar dacă e să fac o retrospectivă a vieții mele, majoritatea lecțiilor pe care le memorez chiar și acum până în cel mai mic detaliu sunt cele în care am dat-o în bară și a trebuit să o dreg. 😬

Idei principale:

  1. Să greșim este un lucru natural, parte a procesului de învățare și creștere. Cu toate acestea, societatea și mediul în care trăim ne-a format astfel încât să fim foarte reticenți când vine vorba de a greși. Fie ne certau părinții, fie eram pedepsiți cu note mici la școală, chiar și la facultate ești penalizat pentru orice greșeală.
  2. Mulți oameni la început de drum în cariera lor profesională nu știu cât este de benefic să greșești (evident, nu pe banii clientului).
  3. Sinceritatea, transparența și curajul de a-ți susține munca este esențială pentru a evita diverse eșecuri care pot să apară în colaborările cu clienții.
  4. Atunci când vrei să ai o discuție dificilă cu cineva, dacă nu vrei să o faci să se simtă acuzată, poți să începi conversația cu ”Simt că…”.
  5. Atunci când greșești într-o colaborare cu un client, dacă vrei să salvezi relația cu acesta, este important să fii sincer, să îți asumi responsabilitatea și să fii deschis la a găsi soluții.
  6. Suma experiențelor negative pe care le avem, ne pot arăta red-flags în noile colaborări pe care le avem.
  7. Se va întâmpla negreșit să greșești. Important este să înveți să nu dai vina pe alții și să înveți din greșeala ta.

Cele mai ascultate