ediția 22
Ca designer poți să fii expus constant respingerilor. Probabil că ai pățit și tu ca unii clienți să nu fie de acord cu conceptele tale, selecția ta de culori sau chiar direcția generală a proiectului.
Hold up! Înainte să te ascunzi ca struțul cu capul în pământ ține minte un lucru: clientul respinge o parte din munca ta, nu pe tine ca persoană. Cu această informație în minte, acum te poți detașa cu mai multă ușurință de proiect și îl poți privi de sus…ca un vultur 🦅
Amintește-ți că fiecare proiect este unic
Fiecare proiect este diferit, iar asta înseamnă că nu există un set clar de reguli sau așteptări. Acest lucru îți oferă libertatea de a crea ceva unic și de a-ți exprima stilul. Dacă un client refuză un proiect, nu înseamnă că acesta nu este valoros sau că nu ești un designer cu abilități top notch.
Înțelege motivul respingerii
Poate clientul tău a refuzat proiectul din cauza unor restricții bugetare sau a unui deadline prea strâns. Poate că a existat o schimbare în direcția proiectului sau a fost adoptată o altă abordare. Înțelegerea motivului respingerii poate ajuta la atenuarea efectului emoțional al acesteia.
Încearcă să vezi partea pozitivă
Respingerile pot fi oportunități de a învăța și de a te dezvolta ca designer. Poți întreba clientul ce anume nu a funcționat și cum poți face proiectul mai bun în viitor. Acest self awareness și curajul de a pune întrebări cu scopul de a te îmbunătăți este crucial în șlefuirea abilităților.
Împărtășește-ți gândurile cu prietenii și colegii
Vorbind deschis cu prietenii și colegii despre respingerile tale poate ajuta la atenuarea efectului emoțional și la îmbunătățirea perspectivei asupra acestui tip de situații. Sunt un fel de psiholog, dar free 😄 Oricum, faptul că vorbești despre ce te frământă deja te pune cu 3 pași înaintea multora.
Fă cunoștință cu Sabina Chipară, persoana care este un mix între Dexter și DeeDee, Olive, Amelie, Mavis și Alice în Țara Minunilor și care totodată își dorește să aibă puterile lui Captain Planet. Sabina este type designer și creează după premisa: ”Letter shapes tell stories, they are the written voice of the world that surrounds us”. În prezent, Sabina ajută brandurile să își contureze și consolideze vocea, iar munca ei pe bune că îți gâdilă simțurile vizuale. Da nu tre’ să ne crezi pe cuvânt. Vezi cu ochii tăi.
sabinakipara.com, @sabinakipara
Da, normal! La începutul carierei de type design am avut senzația că am idei minunate, dar mai apoi am avut ocazia să cunosc designeri mult mai talentați, mai rapizi și mai pregătiți, ceea ce m-a făcut să vreau să lucrez, să învăț de la ei. Dar în același timp mi-a limitat vocea proprie deoarece am vrut să mă mulez procesului lor de lucru. Cel mai bun sfat pe care l-am auzit de curând a fost ca în procesul creativ să nu fac autocritică, ci pur și simplu să desenez. Iar după ce am terminat o etapă de creație să îmi spun "ok, cum pot îmbunătăți ceea ce am făcut deja?" și nu "vai ce de greșeli!"
Matematica și științele exacte în general sunt importante pentru o carieră artistică. M-am lovit de carențele în aceste domenii atunci când am început munca de freelancer. Când o relație profesională nu funcționează este ok să renunț. Ca și relațiile personale, cele profesionale depind de mulți factori ca să funcționeze cum trebuie și dacă nu funcționează este mai sănătos pentru mine să renunț decât să mă învinuiesc că nu am făcut suficient. Un lucru pe care îl admir la colegi și prieteni este capacitatea de a fi ordonați și mă întreb dacă mi-ar fi păsat de acest aspect în liceu acum aș avea deja o strategie în acest sens?!
Deocamdată am fost norocoasă, nu m-am străduit foarte tare. Dar vacanțele și timpul petrecut în natură mă ajută foarte mult atunci când mă simt fără chef de calculator.
Sunt destul de împăcată cu idea că ne "succedem ca valurile" și nu știu dacă mă voi ridica așteptărilor de a lăsa o moștenire intelectuală de valoare. Una dintre aspirațiile mele personale este să încerc să fiu cea mai bună versiune a mea. Nu vreau să trec prin viață nepăsătoare.
Dacă nu ai citit cartea Mindset de Carol S. Dweck, poate după următoarele 3 insights ți se va face poftă și o vei citi.
Freelancingul e o chestie super mișto. Practic ești propriul tău boss și tu alegi prețurile pe care le practici. Dar ce faci atunci când simți că nu ești plătit conform așteptărilor și că meriți mai mult?
Well, există diverse metode prin care poți să îți crești prețul: unele cu efect direct, iar altele necesită olecuță de răbdare.