Un articol cu tot ce trebuie să știi înainte să alegi între un PFA sau SRL dacă ești freelancer în 2023.
Fără să intrăm în prea multe detalii tehnice, o să punctez scurt și exact ce ar trebui să știi ca să iei cea mai bună decizie pentru tine. Here we go.
La un SRL costurile în momentul de față sunt de 130 RON. Asta pentru că nu mai e nevoie să te duci la notar sau pe la Registrul Comerțului și nici până la bancă să depui capitalul social de 200 RON.
La un PFA costurile de înființare sunt zero.
Ca să faci un SRL nu ai nevoie de o calificare anume în domeniu, ci trebuie doar să ai 18 ani și să nu ai cazier fiscal.
Ca să faci un PFA în schimb ai nevoie de un document de calificare. E destul de problematică situația aceasta dacă cumva îți trebuie o diplomă eliberată, spre exemplu, de ANC (Autoritatea Națională de Calificări) sau de la vreun organism oficial al statului român / străin.
Unii oameni au încercat și au și reușit cu niște cursuri de Google Digital sau Udemy. Dar alții nu. Și asta pentru că Registrul Comerțului este împărțit în județe și fiecare județ, precum și fiecare om care se ocupă de dosarul tău are în general o altă optică și depinde cum înțelege el problema.
Așadar, dacă nu ai o diplomă de genul acesta sau nu ai terminat un liceu artistic sau Facultatea de Arte, ar fi bine să nu te gândești la PFA.
Aici SRL câștigă în mod detașat, asta pentru că poți pune toate codurile CAEN la care te poți gândi adică practic poți să faci orice activitate de la design până la extracție petrolieră.
Vrei să pui 200 de coduri? Pune-le. NU recomandăm asta, dar dacă tu vrei... go ahead.
Un PFA în schimb e limitat la 5 coduri CAEN. Dacă cumva vrei să faci design, dar și pagini web, cu un pic de cursuri online și un webshop, află că nu va trebui să alegi.
La ambele forme îți trebuie un sediu social. Veste bună este că dacă nu desfășori activitate la sediu, ci la terți (ceea ce vei face, că te poți plimba cu laptopul oriunde), nu îți mai trebuie acordul vecinilor dacă spațiul tău este la bloc.
Probabil că ai auzit celebrul mit că la PFA nu trebuie să ai contabil. Dacă e să fim sinceri, te aștept după primul an, când va trebui să îți depui declarația unică și nu știi ce cheltuieli sunt deductibile si ce cheltuieli nu sunt, ce contribuție de plătit, cum se amortizează niște bunuri pe care le-ai cumpărat și așa mai departe.
Așadar îți trebuie un contabil.
Evident că la SRL ești obligat prin lege să ai un contabil autorizat.
Vestea bună este că în ambele situații nu trebuie să ai neapărat un contract cu cineva dacă nu vrei să dai bani pe așa ceva și este suficient să ai un prieten care te ajută în toată chestia asta, și na, poate că dai la schimb un design, ceva.
Iar ideea asta cu ”Din PFA pot să scot oricând bani din firmă că nu mă întreabă nimeni” e spusă de oameni care nu au avut pe PFA un control de la ANAF.
Ambele forme, și SRL și PFA pot să angajeze oameni.
PFA-ul poate avea cel mult 3 angajați cu contract de muncă, pe când SRL-ul poate avea oricâți angajați.
Well, aici este mai nuanțată treaba. Dacă un SRL nu are angajați, va trece la regimul de impozitare pe profit și va plăti 16% impozit.
Începând cu 2023, se vor aplica anumite plafoane pentru taxele datorate de freelanceri conform OG 16. Una dintre principalele modificări este reducerea plafonului privind veniturile din activități independente pentru cei care aplică impozitarea la normă de venit, de la 100.000 de euro la 25.000 de euro.
Această măsură te afectează doar dacă obții venituri mari din activitatea de freelancer și aplici impozitarea la normă de venit.
Contribuțiile unui PFA:
Trebuie să știi că la un SRL tu vei scoate din firmă dividende. Asta înseamnă că din totalul încasărilor tale vei scădea cheltuielile pe care le-ai avut și suma aia o vei lua pe tine ca persoană fizică și vei plăti un impozit de 8%.
Poți face asta trimestrial, perfect legal ca să nu mori de foame.
În calitate de SRL, vei plăti fie 1% impozite, fie 16%.
Pentru a plăti impozitul redus de 1%, trebuie să îndeplinești următoarele condiții:
În cazul în care nu îndeplinești aceste condiții, vei trece la impozitul de 16%.
În plus, vei plăti 10% la CASS, în funcție de plafonul în care te încadrezi:
Recapitulare:
Atât la SRL, cât și la PFA trebuie să emiți factură ca să încasezi bani. Sau să emiți chitanță dacă se achită în numerar. Recomandarea mea e să folosești SmartBill, pentru că e foarte simplu de folosit.
Și la SRL, și la PFA îți trebuie cont bancar. Recomandarea mea foarte puternică este pentru Libra Bank: cele mai mici comisioane, aplicația merge brici și ai consilier dedicat (fizic) de nu trebuie să vorbești cu call-centerul.
Aici vine partea foarte interesantă.
La un SRL răspunzi în limita capitalului social sau al bunurilor pe care le ai în companie. Bunurile tale rămân în siguranță.
La un PFA în schimb, răspunzi cu bunurile tale personale. Și parcă nu ai vrea să răspunzi cu apartamentul tău când te dă în judecată un client că nu îi convine lui ceva.
Așadar, pentru motivul ăsta SRL-ul câștigă detașat.
Indiferent de ce formă alegi, nu uita să te pui la punct cu:
Poți opta pentru varianta cea mai confortabilă să îți înființezi un SRL sau să îți înființezi un PFA la Avocatoo.ro
Ne simțim onorați atunci când avem ocazia să colaborăm cu oameni dedicați și creativi. 🙃 Dacă vrei să ni te alături în aventura de a crea content educațional pentru designerii români, dă-ne un semn la join@librariadedesign.ro