Ediția 71
Nu poți elimina complet stresul, dar îl poți accepta și te poți adapta la el.
În ultimele două săptămâni ritmul lucrurilor a mai încetinit.
Sunt într-o mică pauză de client work și e de bine. Pot să iau o gură de aer și să văd mai clar ce se întâmplă în jurul meu.
Am avut timp să fac plimbări foarte lungi în perioada asta, un pretext bun să-mi adun gândurile și să le pun în ordine.
Din când în când vine momentul ăla când ieși din corpul tău, te privești de sus și vezi totul în ansamblu.
Mă gândeam în clipa aia, de unde știu tot ce știu? Cum am învățat lucruri noi în ultimii 10 ani? Cum am devenit multidisciplinar?
Am realizat că cel mai bine am învățat atunci când m-am chinuit cel mai mult.
Sau strâns deadline-uri la clienți (presiune, chin, disconfort, greutate)
Am promis că lansez un produs (presiune, chin, disconfort, greutate)
Scriu mult mai des chiar și când nu am chef (presiune, chin, disconfort, greutate)
Când Alex e răcit și rămân cu el acasă mi se strică în totalitate rutina (presiune, chin, disconfort, greutate)
Toate acestea sunt situații care îmi deschid ușa la noi cunoștințe. Vorbesc despre mine acum, dar sunt convins că și tu rezonezi cu ideea. Ai avut și tu momente dificile din care ai învățat cel mai mult.
Când întâlnești cuvinte precum "presiune, chin, disconfort, greutate", gândul te duce automat la stres. E normal. Dar stresul rămâne o constantă în viața noastră.
Este un element intrinsec al existenței noastre, iar orice activitate care ne împinge dincolo de zona de confort vine la pachet cu stres.
În tot procesul de auto-educare din ultimii ani am învățat să-l gestionez. Nu-l pot elimina complet știu asta, dar pot să îl temperez semnificativ.
Am ajuns să mă adaptez la momentele dificile. Am descoperit chiar plăcere în situații în care alții ar renunța pur și simplu.
Toate aceste contexte în care mă pun, sau în care sunt pus le privesc ca pe niște proiecte.
Există două tipuri de proiecte. Proiectele tale personale și proiectele altora din care faci parte. Ceea ce poți tu controla 100% sunt proiectele tale. De aici vine adevăratul knowledge.
Oricât de mult citești și oricât de multe cursuri faci fără a pune în practică ceea ce înveți, nu vei avea rezultate semnificative. Faptul că știi, dar nu aplici cunoștințele, este ca și cum nu ai ști nimic.
Și înainte să-mi spui că tu n-ai niciun proiect, dă-mi voie să exemplific. Orice proiect are un obiectiv specific și se poate întinde pe o perioadă mai scurtă sau foarte lungă. Fără obiectiv, n-ai proiect.
Un proiect nu înseamnă un șir tradițional de taskuri. Proiectele sunt acțiuni care te mișcă. Îți aprind un foc în stomac. Îți mișcă acul, cum s-ar mai spune.
Fiecare proiect vine cu propriul său grad de dificultate. Dacă sarcinile sunt prea simple, apare plictiseala. Pe de altă parte, dacă sunt extrem de dificile, se instalează anxietatea.
Sweet spot-ul este la mijloc.
A fost o vreme când pentru mine munca făcută pentru clienți era super exciting. În prezent o bună parte din ea a devenit plictisitoare. O fac pe pilot automat.
Nu mă înțelege greșit. Îmi plac foarte mult proiectele, oamenii și companiile pentru care am oportunitatea să lucrez. Dar nu mai am aceeași satisfacție când lipsește provocarea, greul ăla. Chinul acela.
Pe de altă parte, îmi găsesc constant proiecte noi care îmi f*t câte o palmă după ceafă și mă împiedică să abordez lucrurile superficial. Aici aplic idei pe care le citesc din cărți și învățături luate din experiențele altora.
Mă simt responsabil față de acele proiecte pentru că sunt împins de obiective care contează mult pentru mine. Am constant puncte de reper după care mă pot orienta, iar la final dacă dau fail să pot avea experiența golului din stomac.
Dezamăgirea pe care o am față de mine, mă ajută mult să fac rapid un reality-check, să ajustez și să iau lucrurile de la capăt.
Când dai de greu ai de făcut o alegere. Fie îți continui calea pe care ai început, fie renunți.
Când te zbați înveți cel mai bine.
Când te zbați îți extinzi capacitățile.
Cu cât petreci mai mult timp în necunoscut, cu atât lucrurile devin mai plăcute și mai ușoare.
Edit Anything este o extensie de Chrome cu ajutorul căreia poți edita literalmente orice text, de pe orice site.
Usecase-urile cele mai des întâlnite sunt atunci când vrei să faci un screenshot la o pagină web, dar musai trebuie să schimbi câteva cuvinte sau când vrei să testezi live copy-ul sau mesaje de marketing pe siteul clientului sau pe siteul tău.
Ca freelancer, probabil știi cel mai bine că piatra de temelie pentru colaborările sănătoase este comunicarea.
Nu este suficient să fii doar un connoisseur al tool-urilor și să știi în detaliu domeniul tău de activitate.
Este esențial să asculți cu atenție și să comunici clar, având în vedere că neînțelegerile pot să apară cu ușurință.
Ceea ce pare evident pentru tine ar putea fi interpretat total diferit de către client, și invers.
Soluția? Pune întrebări. Cât mai multe. Chiar dacă par stupide.
Întrebările suplimentare nu ar trebui să fie văzute ca un semn de ignoranță, ci ca un semn al angajamentului tău față de proiect și față de înțelegerea completă a ceea ce vrea clientul de la tine.
În situațiile în care te lasă memoria și nu îți mai amintești anumite detalii discutate cu clientul, pune mâna pe telefon și sună-l.
Mai bine revii asupra unui subiect decât să faci presupuneri.
Presupunerile sunt riscante și pot conduce la greșeli costisitoare.