ediția 53
În timp ce mă plimbam cu câinele 🐕🦺, mintea mea a divagat neașteptat spre subiectul taxelor la stat. Wft!? Anyway.
Știu, este puternic contrastul dintre plimbare și taxe dar, vreau să abordez mai profund tema taxelor, a plăților și a cheltuielilor - adică toate momentele când trebuie să scoți bani din buzunar.
Nu-ți face griji, nu ne vom pierde în detalii tehnice.
Ai un feeling de tot rahatul când trebuie să dai bani. Îl simți în stomac, că-i apăsător și îți creează disconfort. Rar ne face plăcere să scoatem bani din buzunar, mai ales când este vorba de servicii, consum, taxe și alte obligații financiare.
În ultimii 10 ani am avut 3 momente când efectiv mi s-a făcut greață la câte taxe am avut de plătit la stat.
Prima dată s-a întâmplat când am abordat cu mare indiferență gestionarea PFA-ului și m-am trezit cu niște sume ridicole de plată. Următoarea experiență a venit tot în contextul PFA-ului, când, din nou, am neglijat responsabilitățile.
A treia oară, sentimentul s-a repetat la câțiva ani după înființarea primului meu SRL. Efectiv mă plimbam în cercuri prin birou încercând să-mi țin un monolog interior pentru a mă liniști.
Am realizat că rădăcina problemei se află în comportamentul meu. Am descoperit că am capacitatea de a-mi controla această emoție.
Soluția stă în modul în care gestionăm resursele financiare și în monitorizarea detaliată a veniturilor și cheltuielilor, fie că e vorba de o firmă sau de un PFA.
Am început să monitorizez (în Google Sheets) fiecare tranzacție, fiecare ban care intră sau iese din afacere. Procesul ăsta m-a ajutat să înțeleg situația financiară în profunzime și să îmi calibrez așteptările.
Aici nu-i vorba de “ce de căcat e Statul și lipsa lui de susținere”. Lucrurile astea nu le putem controla, însă putem controla așteptările. Foken așteptări!
Când așteptările sunt calibrate, șocul (că tre' să dai bani la Stat) este redus semnificativ. Când așteptările sunt calibrate, nu mai există sume “neașteptate” pentru că deja știi care îți este situația reală.
Faptul că îți cunoști numerele te împinge să iei decizii informate, înfipte în viața reală. În loc ca îi dai clientului un preț de 500 euro pentru un logo, mai adaugi 100 pentru CASS-ul de luna viitoare.
Am să fiu sincer, nu-i ușor să faci tracking la fiecare tranzacție pentru că asta implică disciplină riguroasă. Dar prefer să investesc în această disciplină decât să fiu în întuneric în privința businessului meu și să mă confrunt cu șocurile alea nașpa de fiecare dată când tre’ să dau bani.
The 5 seconds rule - Mel Robbins
Cu toții avem momente în care avem efectiv 0 motivație să facem ceva ce ne-am propus și tindem să ne amăgim cu gândul că va veni un moment potrivit pentru a ne apuca de acel ceva.
Here is the trick: nu avem nevoie să așteptăm ca motivația să apară în mod miraculos, pentru că nu o să apară doar așa, din senin. În schimb, inițiativa și a începe să treci la acțiune aduce motivația de care ai nevoie.
Regula de 5 secunde sună cam așa: dacă ai un instinct să faci o anumite acțiune, pune mâna și fă-o în momentul ăla, pentru că ai 5 secunde până ca mintea ta să te facă să te răzgândești. Ezitarea este moartea căprioarei.
5, 4, 3, 2, 1 GO!
Site-ul LearnPrompting.org este un ghid gratuit pentru comunicarea cu AI, oferind materiale educaționale pentru a îmbunătăți abilitățile de “prompting” cu instrumente precum ChatGPT.
Aversiunea la pierdere este un concept psihologic central care evidențiază tendința umană de a prefera evitarea pierderilor în fața obținerii unui câștig echivalent.
Mi se pare important de înțeles acest concept de aceea îl și aduc în discuție.
Vorbeam mai sus despre plata taxelor care de multe ori îți amplifică sentimentele alea neplăcute. Când câștigi ceva hit-ul de endorfine este rapid și senzația aia de bucurie te ține puțin. Când pierzi (dai bani) feeling-ul ăla te poate ține în priză zile, sau săptămâni.
Întotdeauna pierderea are un impact emoțional mai mare. Așa suntem noi construiți.
Also, poate contribui la inerția decizională și la evitarea schimbărilor, chiar dacă acestea ar putea duce la rezultate mai bune pe termen lung.
Prin înțelegerea aversiunii la pierdere, te poți pregăti mai eficient când se iveșc momente de luat decizii. Chiar și evitarea unor decizii, se echivalează de fapt cu luarea lor.