Ediția 65

Timpul tău este mai valoros decât timpul meu

“Timpul tău este mai valoros decât timpul meu.” Exact replica asta am primit-o zilele trecute într-o conversație.

Pentru o clipă m-am oprit să iau o gură de aer și să procesez cuvintele auzite. Așa să fie oare?

Mi-am dat seama rapid că această afirmație venea, de fapt, dintr-o îndoială de sine. Înțeleg și acea parte în care ai respect față de timpul cuiva. Este normal și de bun simț să deții această sensibilitate.

Însă, a crede că timpul tău este mai puțin prețios decât al altora este o perspectivă fundamental greșită.

Timpul în sine este valoros pentru că se scurge și nu-l mai recuperăm. Se termină. We fucking die! Game over!

Fie că vezi asta sau nu, depinde prin ce lentilă privești lumea înconjurătoare.

Valoarea înseamnă percepție.

De exemplu, un medic în timpul unei operații urgente poate percepe fiecare secundă ca fiind extrem de valoroasă. În contrast, o persoană care se relaxează pe o plajă s-ar putea să nu acorde aceeași importanță fiecărui moment. Contexte diferite, percepții diferite.

Valoarea se regăsește de fapt în soluția problemelor mari pe care le rezolvi zi de zi. Cu cât problema e mai mare și soluția pe măsură, cu atât valoarea stocată este mai mare.

“Timpul tău este mai valoros decât timpul meu. (eronat)” se poate transforma în “Soluția ta este mai valoroasă decât soluția mea. (poate fi adevărat)”.

În definitiv, timpul este o resursă egală pentru toți.

Resurse utile

Cu toții avem nevoie de un typographic scale în viața noastră. Fie că faci design systems, brand identity sau print, dă un ochi peste proportio.app

Freelancing

4 întrebări realiste pe care să ți le adresezi înainte să te apuci de freelancing

Sunt pregătit/ă să lucrez de două ori mai mult?

Se zice că un freelancer are libertate și își face programul după bunul plac. De acord. Dar până să ajungi acolo depui un efort con.si.de.ra.bil. Dacă până acum lucrai 8 ore pe zi, acum lucrezi 16+ ore pentru că faci munca mai multor persoane. Weekenduri? haha very funny.

Sunt pregătit/ă să îmi gestionez instabilitatea financiară?

În freelancing, mai ales la început (primii ani), venitul poate fluctua destul de mult. Nu există nicio cale de ocolire. Ai economii suficiente sau un plan pentru a gestiona perioadele cu venituri reduse sau 0?

Ce planuri de backup am?

Viața de freelancer este o mare strategie care nu are sfârșit. Asta se învață pe parcurs. Dar în caz că shit hits the fan ce faci? Stilul ăsta de viață clar NU este pentru toată lumea. Ai nevoie de un plan secund, în caz că.

Cum stau cu toleranța la risc?

Pășești într-un teritoriu cu animale de pradă, noaptea, bare naked. Riscul este prezent în fiecare fațetă a vieții de freelancer. Acceptă că ăsta este jocul pe termen lung. There's no other way.