Ediția 74
De ce ne complacem în obiceiuri proaste? Este foarte greu să schimbi anumite comportamente. Da, într-adevăr, primul pas este să conștientizezi obiceiul prost și să accepți că ceea ce faci nu e bine.
Câteodată unele obiceiuri apar pe radarul tău abia după ce le-ai făcut. Abia atunci îți zici “Fir-ar să fie că iar am făcut asta!”
Vreau să îmi formez obiceiul de a mânca sănătos. Să reduc și ulterior să elimin o bună parte din consumul de carbohidrați. Ușor de spus. La fel de ușor de spus este că îmi plac covrigii de la Lidl.
Merg la sală de 5 ori pe săptămână. Destul de mult ca medie, dar îmi place atât de tare pentru că de acolo îmi iau energia pentru restul zilei. Atâta că, mersul la sală se bate cap în cap cu mâncatul nesănătos.
Și știu asta. Însă tot nu fac nimic concret.
Mi-am propus să fiu serios. “Gata, de azi nu mai cad pradă covrigilor.”
Am fost la sală, mi-am făcut damblaua și am ajuns iar la Lidl dar de data asta cu gândul că îmi iau altceva de mâncare. Urma să mă duc la Cluj Hub să-mi încep ziua de lucru și știam că nu o să am “vreme” de prânz, iar ziua se va termina târziu.
Am clipit și m-am trezit cu 3 covrigi în mână. Acum știu că ideea covrigilor devine funny. And it should be, pentru că ăsta-i adevărul.
Cu conștiința vinovată am pornit către Hub, iar în timp ce mergeam și înfulecam mă gândeam, de ce naiba nu m-am putut ține de ceea ce mi-am propus?
Eh și mi-am dat singur răspunsul. Știu că-i greu să îmi schimb comportamentul dacă nu am un plan clar.
M-am auto-convins că acei covrigi sunt o masă rapidă, că “n-am vreme” de prânz, că trebuie să am ceva în stomac până mai pe seara bla bla.
Nu am gândit lucrurile până la capăt. Planul inițial era să îmi cumpăr ceva alternativ dar mai sănătos.
Ce a lipsit de aici, a fost CE anume este acel ceva sănătos. M-am trezit grăbit că n-am timp să mă gândesc și trebuie musai să plec la Hub că altfel se sfârșește lumea. Am recurs la acel “default” pe care îl știam deja.
Fuck. Știu că nu-i bine și totuși am făcut-o.
So, care-i planul cel nou? Planul e să îmi fac un plan.
Nu doar în ceea ce privește sănătatea, dar vreau să schimb o bună parte din modul în care acționez în prezent atât personal cât și profesional.
Degeaba că nu merge “Știu ce am de făcut, deci nu mai trebuie să planific”.
La prima vedere, acest lucru poate părea rezonabil, dar, din păcate, există aproape întotdeauna un decalaj între ceea ce oamenii știu și ceea ce fac.
Planificarea îți permite să gândești în avans cea mai bună abordare pentru atingerea obiectivelor.
Îți faci greșelile pe hârtie prima dată, ceea ce reduce erorile în timpul implementării.
Planificarea este una dintre favoritele mele activități.
Mai vorbim despre acest subiect într-un viitor newsletter.
Oferă întotdeauna mai mult atunci când ai această capacitate, astfel încât, în viitor, când nu ai energie sau dispoziție, să poți acționa mai relaxat.
În colaborarea cu un client când îi întreci așteptările umpli rezervorul încrederii.
Făcând asta ocazional (dar strategic), atunci când nu mai ai energie sau chef vei obține, cu siguranță, înțelegerea clientului.
Calitatea muncii tale anterioare va fi un reminder bun.
Am avut ocazia să lucrez cu o varietate de clienți de-a lungul timpului.
Unii erau obscen de riguroși în ceea ce privea contractul. Nu prea aveam flexibilitate și uneori mă lovea teama să nu cumva să îmi ratez deadline-ul pentru că apar probleme.
Cu toate astea viața pur și simplu se întâmplă, iar câteodată nu poți livra la timp. Pur și simplu nu poți. Însă, întotdeauna s-a găsit înțelegere, chiar și în momentele când mi-a fost lene sau n-am avut chef să livrez 🤫
De multe ori această înțelegere a venit de pe urma unei bune comunicări, datorită modului eficient de lucru dar și pentru că ocazional mi-am făcut treaba mult peste așteptările clientului.