Ediția 56

Jocul video al realității în freelancing

În lumea freelancing-ului, ești mai mult decât un simplu specialist într-un domeniu; ești un întreg univers antreprenorial ambulant.

Imaginează-ți că te trezești într-o dimineață, nu ca individ, ci ca întreprindere unică și autonomă, cum s-ar mai spune "a company of one". Acesta este universul în care mulți freelanceri trăiesc zilnic.

Ei nu sunt doar specialiști în domeniile lor; sunt, de asemenea, antreprenori, marketeri, negociatori și, mai presus de toate, supraviețuitori într-un joc care nu oferă tutorial și nici pauze.

Când te înregiștrezi ca SRL sau PFA, ești aruncat imediat în groapa cu lei, fără introduceri sau pregătiri prealabile.

Teritoriul este necunoscut, regulile sunt neclare, iar nivelul de dificultate este setat implicit pe "foken hard".

Nici n-ai apucat să te dezmeticești și ești întâmpinat de primul tău "bo$$" - realitatea managementului unui business.

Confruntarea cu acest prim adversar îți dezvăluie rapid discrepanța dintre așteptările tale și ce se întâmplă în terenul de joc al freelancing-ului.

În acest mediu, skillul tău de bază, fie că este scrisul, designul, programarea sau altceva, nu este suficient. Trebuie să te înarmezi rapid cu un arsenal de abilități adiționale pentru a supraviețui și a prospera.

Vei avea nevoie de abilități în marketing, vânzări, dezvoltare de produs, strategie, social media și comunicare. Astea sunt acele skilluri la care faci upgrade odată ce avansezi în nivel.

Dar stai! Pe măsură ce te lovești de aceste provocări, s-ar putea să presupui că experiența adunată va debloca niveluri de dificultate "medii" sau "ușoare".

Nici vorbă! Este un mit. Aceste niveluri pur și simplu nu există. Ești permanent pe hard mode.

În schimb, ceea ce se deblochează este capacitatea ta de a te adapta, de a învăța și de a gestiona situații și provocări noi.

Îți dezvolți reziliența și agilitatea, învățând să jonglezi cu multiple roluri și responsabilități, să negociezi cu clienții și să îți promovezi serviciile în mod eficient.

Pentru mine asta este frumusețea antreprenoriatului. Să ies constant din zona de confort. Nimic nu-i liniar sau predictibil aici, ceea ce sucks big time dar tocmai misterul asta vine cu niște satisfacții extraordinare.

Freelancing-ul este un joc care testează limitele creativității, curajului și inteligenței antreprenoriale. Iar recompensele și libertatea sunt bine meritate, dar se câștigă printr-o luptă neobosită și o dorință continuă de autodepășire.

Fragmente din cărți

The coaching habit - Michael Bungay Stanier

În ediția anterioară am povestit despre cele 7 întrebări în jurul cărora este scrisă această carte.

Azi vrem să ne concentrăm pe o întrebare anume: ”Dacă spui DA, la ce altceva ești nevoit să spui NU?”. O întrebare care pare atât de evidentă, dar pe care mulți dintre noi probabil că nu ne-am adresat-o.

Orice DA are un cost, iar costul respectiv este un lucru căruia ești nevoit să spui NU. Dacă ieși la un party diseară și stai până dimineață, probabil că va trebui să spui nu planurilor pe care le-ai făcut pentru dimineață. Este un exemplu stupid, but you get it. :))

Uite câteva întrebări pe care să le adresezi înainte să spui ”da”:

  • De ce mă rogi pe mine?
  • Când spui că acest lucru este urgent, la ce te referi prin ”urgent”?
  • Dacă nu aș putea să fac ceea ce îmi ceri, dar aș putea să te ajut cu o parte mică, care ar fi acel lucru?
  • La ce vrei să renunț ca să fac ceea ce îmi ceri?

Ah, și încă ceva. Atunci când spui ”nu”, asigură-te că ajuți persoana să înțeleagă că spui nu lucrului pe care ți-l cere, nu ei/lui ca persoană.

Freelancing

Contract sub formă de email

Există momente când timpul nu este de partea ta și nu reușești să închei un contract pentru un anumit serviciu. Mi s-a întâmplat și mie de mai multe ori.

Uneori, contextul este atât de presant încât, dacă nu începi lucrul imediat, riști să pierzi întreaga oportunitate. Procesele birocratice și departamentul juridic pot fi adesea lente, ceea ce complică și mai mult situația.

Este esențial să ai un contract semnat, dar până atunci, trebuie să asiguri clientul de seriozitatea ta și să îi transmiți că ești un profesionist care își tratează munca cu seriozitate.

Un mod eficient de a face acest lucru este să trimiți un email de follow-up, reiterând punctele discutate și acordurile stabilite. Adesea, detalii esențiale pot fi uitate, așa că această etapă este crucială.

De obicei, după fiecare întâlnire în care am stabilit anumite aspecte, trimit un email de recapitulare, structurat sub formă de bullet points. Uneori, aleg să redactez emailul într-un ton mai formal, diferit de stilul meu obișnuit de comunicare, pentru a sublinia gravitatea și angajamentul meu față de proiect. It works all the time.

Recent am dat de un newsletter a lui Michel Janda în care vorbea despre Contract sub formă de email. Am conectat punctele și am adaptat conceptul la structura unui plan de lucru, așa cum l-ai întâlni într-un contract obișnuit pentru clienții din România.

Așa că vreau să împărtășesc asta cu tine.

Accesează documentul Contract sub formă de email

P.S. și da, ‘contractul’ sub formă de email te poate ajuta în instanță dacă e cazul. Not very solid, but it can help.