Ediția 64

Economia atenției

Poate te-ai săturat să-ți spună alții cum să-ți manageriezi timpul. I don't want to be that guy. Nu sunt vreun guruleț în managementul timpului și a productivității.

Ce urmează să-ți povestesc face parte din experiența mea de zi cu zi, în optimizarea timpului meu, în așa fel încât să fiu semnificativ mai productiv făcând ce-i important de făcut.

Trebuie să înțelegem și să acceptăm că trăim în “economia atenției”.

Trăim în această epocă în care atenția a devenit o resursă limitată. Toate brandurile își doresc ca noi să fim atenți la ceea ce ne oferă.

Majoritatea platformelor sunt construite special pentru a ne forma obiceiuri și fac o treabă așa de bună încât nici nu ne dăm seama că avem aceste obiceiuri (deja formate).

Asta-i realitatea. Când atenția ne este captată, e foarte ușor să ratăm ce se întâmplă în jurul nostru. Toată lumea e cu botu’n ecrane și nu vede pădurea de copaci.

În primul rând trebuie să conștientizezi faptul că timpul tău se duce pe apa sâmbetei. S-ar putea să nu fie evident aspectul ăsta din prima. Toate interacțiunile pe care le ai cu telefonul, social media și alți mâncători de atenție sunt mindless.

Pur și simplu le faci fără să conștientizezi.

Intră în setările telefonului și accesează Screen Time. Exemplul ăsta e pentru iPhone, dar sunt sigur că și telefoanele cu Android au informații asemănătoare. O să te șochezi. Așa mi s-a întâmplat și mie.

Aveam într-o săptămână vreo 9 ore petrecute pe YouTube, Instagram și Facebook. În momentul ăla îți vine să te gândești la costurile de oportunitate. Ce altceva mai util poți face cu cele ore? Dar 36 de ore pe lună? Dar 432 de ore pe an? În ce altceva le poți investi?

E nebunie curată când te gândești cât de mult timp se risipește pentru absolut nimic.

Ca să îmi reduc semnificativ utilizarea telefonului mi-am dezinstalat toate aplicațiile de social media. Asta pentru că informațiile de care aveam nevoie le regăseam oricum și în versiunea lor de desktop.

Apoi am umblat la notificări. De ce să primesc tot felul de notificări auditive când oricum îmi iau telefonul în mână și le văd? Așa că le-am redus la minimum.

Și nu în ultimul rând am simplificat la maxim cum arată home screen-ul. L-am făcut cât mai boring posibil, să nu fie nevoie să-mi atragă atenția.

Dar nu am terminat, pentru că avem de discutat cum se desfășoară lucrurile și pe desktop. Dacă folosești Mac, atunci la fel beneficiezi de Screen Time, însă poți folosi aplicația Rescue Time pentru a monitoriza cu exactitate cum îți petreci timpul. Măcar așa în mare să știi pe ce îl consumi.

Cea mai utilă aplicație folosită în ultimii ani este Cold Turkey Blocker. Cu aplicația asta îți poți bloca lejer accesul la social media sau orice siteuri sau aplicații care îți distrag atenția.

Știu că poate să pară contraintuitiv dar tot secretul stă în abilitatea de a-ți impune limite, chiar dacă asta înseamnă să te folosești de aplicații ajutătoare.

Barierele și limitele acestea, dacă sunt aplicate pentru o perioadă mai lungă de timp, vor face ca toate platformele de social media, telefoanele sau orice te distrag de la sarcinile tale, să-și piardă farmecul.

Acestea nu vor mai fi atât de atractive, ba chiar vor deveni plictisitoare.

Așa vei înțelege cât de important este să îți folosești timpul unde trebuie.

Acuma nu zic, că sunt oameni la care domeniul în sine implică petrecerea extensivă a timpului pe telefon. Aici n-am ce sfaturi să dau. Fiecare este responsabil de sănătatea mentală și de utilizarea eficientă a timpului.

Personal încă mai cad pradă obiceiurilor automate de a lua telefonul și de a face altceva decât trebuie. Dar când văd că efectiv n-am ce căuta acolo, pentru că literalmente nu am la ce mă uita, îmi dau seama din nou și din nou cât de important este timpul pentru mine și îmi recalibrez atenția pe lucrurile care sunt mai importante.

Așadar nu uita: conștientizează cum îți risipești timpul, pune-ți limitări, fă accesul mai greu sau mai plictisitor și apoi, bucură-te de timpul liber pentru a face lucrurile cu adevărat importante pentru tine.

Resurse utile

De vreo 2 săptămâni mi-am schimbat browserul și nu mă mai pot întoarce la Chrome. Îți recomand și ție Arc disponibil pe Mac dar și pe Windows. Este genul de companie care a mers pe principiul "dacă competiția face zig, noi facem zag". Urmează să fac un video despre acest browser în curând.

Freelancing

Tracker cheltuieli & încasări 2024

Încă suntem la început de an și cred că-i un prilej bun să iei în considerare managementul cheltuielilor și a încasărilor (dacă ești freelancer) în caz că n-ai făcut-o până acum.

Anul trecut am făcut public trackerul pe care îl folosesc pentru finanțele mele. În 2024 am o versiune cu mai multe updateuri.

Anyway, te costă de-o cafea. Am făcut și un tutorial video să vezi cum poți folosi acest tracker. Go check it out! și spor la făcut bani în acest an!